Eget underhåll

Det finns mycket du kan göra för att förebygga att fel uppstår. Vissa av de vanligaste felen kan du även åtgärda själv. Här kommer några tips:

Badrum

» Om det blir stopp i handfatet bör du själv kontrollera silen och vattenlåset innan du gör en felanmälan.
» Om det blir stopp i golvbrunnen bör du själv rensa bort hår och dylikt på och under gallret i golvbrunnen innan du gör en felanmälan. Golvbrunnen i badrummet går ofta att öppna i botten eller lyfta upp, så att du kommer åt hårtussar och liknande.
» Om vattnet rinner undan dåligt kan du använda en vaskrensare och pumpa i bottenventilen på avloppen. Du kan också använda en strumpsticka som hjälpmedel för att rensa ur bottenventilen på tvättstället.
» För att undvika att förstöra avloppsrören och vår miljö ska du inte använda kaustiksoda i avloppen.
» För att undvika stopp i avloppen ska du inte spola ner sanitära artiklar i toaletten.

Kök

» För att fläkten ska fungera så bra som möjligt bör du rengöra fläktfiltret minst en gång i månaden. Du kan till exempel lägga det i en långpanna (för ugnen) med hett vatten och diskmedel över natten. Spola sedan ur ordentligt.
» För att undvika stopp ska du inte hälla kaffesump och matolja i slasken.

El

» Om strömmen i lägenheten inte fungerar bör du först kontrollera säkringarna i lägenheten innan du gör en felanmälan.
» Om dina lampor inte lyser bör du kontrollera att kontakten till takbelysningen är rätt inkopplad. Om det finns tre hål kan den vara felvänd. Du bör även kontrollera att glödlamporna och lysrören fungerar. » Byt alltid både lysrör och glimtändare innan du gör en felanmälan.
» För att undvika att miljöfarliga ämnen hamnar i soporna bör du ta med det gamla lysröret och glimtändaren till en återvinningscentral eller miljöstation. Du får inte kasta lysrören i soporna.

Lås

» Om spanjoletterna (fönstervreden) eller låset till balkongdörren är tröga kan du smörja dem själv med smörjmedel som till exempel lås-olja.

Har du andra funderingar är du välkommen att kontakta oss eller göra en felanmälan.

Nedan följer några filmer hur du enkelt underhåller ditt hem